Start Gratis Software Windows XP Windows 7 PDA/Mobiel Netwerk/Internet Internet Links Contactformulier

Een draadloos netwerk beveiligen.

Bescherming tegen malafide software & Virussen.

 • Niet alle Routers zijn beveiligd van de fabriek uit.
  Ook kun je met de meegeleverde CD niet alles regelen, of via de wizard van de Router.
  Hoe kom je in het Menu voor de instellingen?  
  Kijk in je netwerkverbindingen (Configuratiescherm - Netwerkverbindingen) bij de draadloze verbinding. Dubbelklik hierop, vervolgens op "Ondersteuning" en "Details". Het nummer dat achter "Gateway" staat moet je hebben (neem ook het "Fysiekadres" over). Type het Gatewayadres in de Adresregel van Internet Explorer, of welke browser je ook gebruikt (zonder www. of .nl of zo). Nu wordt je gevraagd de "username" en "password" in te vullen, welke zijn te vinden in de handleiding of op de meegeleverde cd. 
  Dan in het Menu ga je naar "advanced" instellingen, of "Toolbox" (of iets van dezelfde strekking, afhankelijk van het merk).  
  Dan zijn de eerste 3 stappen echt nodig en de volgende stappen geven nog eens extra veiligheid.  
 • Een Firewall ter bescherming.
  Als je PC is aangesloten op internet, rechtstreeks of via een router, staat hij bloot aan allerlei kwaad van buitenaf. Een router blokkeerd al een heleboel door de ingebouwde firewall, maar lang niet alles. Windows XP heeft ook een softwarematige firewall, die dan wel ingeschakeld moet zijn. dit doe je bij de netwerkverbinding die je gebruikt. Ga naar Configuratiescherm, Netwerkverbindingen en kijk of hier bij de verbinding die je gebruikt een slotje staat. Zoniet, met rechtermuis hierop klikken en op eigenschappen. Pak nu tabblad Geavanceerd, en klik bij Firewall op instellingen. Zet nu de firewall aan op het volgende scherm, en klik op OK (ik ga er hierbij wel vanuit dat je SP2 of beter nog SP3 voor Windows XP hebt ge´nstalleerd, dan heb je ook nog eens mogelijkheden om uitzonderingen in te stellen).
   

 1. Geef de Router een ander IP-address uit dezelfde reeks, t.w. 192.168.x.x waarbij "x" variabel is tussen 0 & 255. (Er zijn ook andere reeksen mogelijk, maar het belangrijkste is dat niet het standaard adres wordt gebruikt.) Hierna moet je opnieuw aanmelden. 
 2. Verander de "username" indien mogelijk, maar zeker het "password" Schrijf deze op en bewaar dit goed. 
 3. Vervolgens bij de "wireless" instellingen stel je een Crypt beveiliging in, bij voorkeur WPA(2) als dit wordt ondersteund (moet door Router, maar ook je wireless kaart in de PC worden ondersteund) maar in ieder geval WEP (zo hoog mogelijk aantal Bits gebruiken). Maak een "key" aan en schrijf deze op, want die moet je straks ook gebruiken voor de wireless PC.  Als je deze instellingen opslaat in je Router moet je waarschijnlijk opnieuw aanmelden. 
 4. Een extra veiligheid geeft het toestaan van alleen jou PC op je wireless netwerk. Dit doe je in het Menu "MACaddress" blokkeren. Vul hier het "Fysiekadres" in van de PC dat je al had opgenomen, en wel bij de juiste instelling. 
  Let op dat je niet i.p.v. alle andere, je eigen PC blokkeert! (Je komt er dan niet meer op, alleen nog maar d.m.v. draadverbinding)
 5. Verder is het ook verstandig de "SSID" te veranderen. Gebruik hiervoor niet iets van jezelf (geen achternaam of zoiets). Nog beter is het om dit uit te schakelen, maar kan voor problemen zorgen om de Router vinden.
 • Ook een Virusscanner is belangrijk.
  Voor een goede virusscanner betaal je doorgaans veel geld, maar dan heb je wel een compleet pakket (bijv. met een Firewall ineen). 
  Voorbeelden hiervan zijn Norton of McAfee.
  Maar er zijn ook goede alternatieven die je gratis kunt gebruiken. Ik heb goede ervaringen met AVG van Grisoft. Zorg altijd wel dat je virusscanner up-to-date blijft, anders vertrouw je op iets dat verouderd is en dus de nieuwe virussen niet ziet. AVG heeft nog een ander voordeel, ongeacht of je gebruik maakt van de gratis dan wel betaalde versie, het is een goede bescherming met lage belasting voor je systeem. Een pakket als Norton vraag continue veel systeembronnen, en werkt dus erg vertragend. 

 

 • Ondervind je tijdens het beveiligen problemen? 
  Resetten van je router, en opnieuw beginnen kan een oplossing zijn.
   
 • Lukt dit niet, kunt je me altijd een e-mail sturen (Zie link onderaan deze pagina).
  Vergeet dan niet informatie over de gebruikte apparatuur e.d. te geven, en je probleem zo goed mogelijk te omschrijven.
 • Bescherming tegen andere malafide software.
  Er zwerven allerlei scripts (programma's) over het internet die vaak niet als virus worden aangemerkt door een antivirusprogramma. Het is wel ongewenste software omdat ze jou PC-gebruik opslaan (wachtwoorden, geopende programma's e.d.) en dit versturen via internet, vervolgens bestoken ze je PC met banners, searchbalken enz. Er zijn diverse programma's om dit soort malafide software te verwijderen. Hitman Pro is een verzameling van deze programma's waarmee het je PC scant. Sommige programma's die Hitman Pro installeert zijn shareware, andere freeware.
Conflicten
 • Linksys draadloze netwerkkaart en Norton Antivirus.
  Linksys leverd bij hun drivers ook een monitorprogramma wat soms problemen geeft met een antivirus programma als Norton, omdat dit als een virus wordt gezien. Schakel dit programma uit en laat Windows zelf de verbinding opzetten. Dit gaat het makkelijkste d.m.v. Msconfig een hulpprogramma van Windows. Ga naar Start, vervolgens Uitvoeren en klik erop. Typ nu "msconfig" in en druk op enter. Het programma start, neem het tabblad Opstarten voor je en haal het vinkje weg voor het item met dezelfde naam als je draadlozekaart van Linksys (WMP54G). Klik op OK en start de PC opnieuw op. Je krijgt een melding van Msconfig na het opstarten. Zet een vinkje, om deze melding niet meer te krijgen en sluit af met OK. Echter, wil je dan toch van de WPA beveiliging gebruik maken moet je SP2 (of beter nog SP3) hebben ge´nstalleerd. 


Vind je op mijn website niet wat je zoekt, probeer dan een van onderstaande links en laat het me weten.
Of heb je een tip die je met andere wilt delen, stuur het mij.

Google Info@tipsvanarie.nl   Gastenboek
Bijgewerkt 01-11-2016 door Arie.